Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  16359   

Valsa ceratosperma
Valsa Kanseri



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Valsa ceratosperma (Tode ex Fr.) Maire (anamorph: Cytospora sacculus (Schwein.) fungal hastalik etmeni olup, Japonya, Çin ve Kore' de dahil olacak çekilde buralarda yetistirilen elma agaçlarinin en önemli hastaliklarindan biridir. Hastalik etmeni seftali ve ayva agaçlarini da hastalandirabilir. Hastalik hakkinda sinirli bilgi mevcuttur.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik meyve yaralari, dal budaklari, dal çatlaklari, kis zararlanmalari ve kabukta meydana gelecek her türlü yaralar etrafinda kanser olarak ortaya çikmaktadir. Infektelenen kabugun yüzeyi sikin ya da suyla islanmis gibi bir görünümdedir, lekeler islak oldugu zaman kanserlerin merkezi pempemsi olabilir. Infeksiyon özellikle yasli agaçlarin büyük dallarinin üst yüzyinde genellikle uzun kanserler olarak görülür. Bir çok yeni infeksiyon ve olusan lezyonlar mart ve nisan aylarinda meydana gelmektedir. Bahar ve yaz aylarinda kanserler hizla büyürken, diger aylarda bu gelisme oldukça yavastir. Fungal etmen gelisen kanserli dokularin kenarlarindan alinan örneklerden kolaylikla izole edilebilir. Fugusun tek bir hifi bahar ve yaz aylarinda agaçlarin kortikal ve floem iletim demetlerini istila eder. Kolonizasyon benzer sekilde meydana gelir, dormat sezonlarda ise bu gelisme nispeten yavas olmaktadir. Istila edilen bitki dokulari geçisken bir doku ile saglikli olanlardan ayrilmaktadir. Yaz aylarinda sicaklik artigi zamanda ise bu geçisken dokularinin bulundugu bölgelerde bir lignifikasyon olusmakta, bunu kalin floem hücreli mantar tabakasinin olusumu takip eder. Bu peryod içerisinde yaralarin periderm dokularina giren ve onlari parçalayan misel agregatlari meydana gelir. Mantar dokularin devamli bu sekilde olusumu lezyon büyüklügünde genisleme ve büyümelere neden olur. Kalin hücre duvarli yaralarin periderm dokulari agostos ayina kadar olusur, sonbaharda sicakliklarin düsmesiyle birlikte saglikli dokular tekrar misel istilasina ugrar. Bu sekilde mantarimsi doku devamli sekilde enfeksiyon yerlerinde meydana gelir.



Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastalikli ve kuru olan dallar ve sürgünler budanmali ve yok edilmeli.
2. Bitkileri mümkün mertebe iyi kosullarda yetistirilmeli ve hastaliklar için devamli gözlenmelidir.
3. Bitkiler iyi havalanacak ve asiri nem barindirmayacak sekilde budanmali.
4. Toprak neminin yüksek oldugu ve drenaji bozuk topraklar yetistiricilik için kullanilmamali.
5. Bitkileri zayif düsmeleri engellenmeli ve yeteri kadar besin elementleri ile gübreleme ve diger bakim islemleri iyi yapilmali.
Kimyasal mücadele
Su anda kimyasal mücadele olarak yeterli bilgi mevcut degildir.
G
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Valsa ceratosperma
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net